Inovacije u online nastavi na Ekonomskog fakulteta u Bihaću

Ekonomski fakultet u Bihaću počeo je sa primjenom novog LMS-a (Learning Management System) kao novog vida podrške obrazovnom procesu u uvijetima online nastave. Na inicijativu prodekana za naučno istraživački rad Ekonomskog fakulteta doc. dr. sc. Kenana Mahmutovića, Ekonomski fakultet je uz pomoć Američkog Univerziteta u BiH implementirao novi sistem za upravljanje obrazovnim procesom koji pored video-konferencijskih mogućnosti, omogućuje i niz dodatnih mogućnosti poput dijeljenja resursa sa studentima, provođenje aktivnosti (zadaci, online testovi, diskusije, …), vođenje evidencije i ocjenjivanje svake pojedinačne aktivnosti, kao i kontinuirani uvid u uspjeh i napredovanje svakog studenta.

O mogućnostima novog LMS-a za dnevnik RTVUSK govorio je prodekan za NIR doc. dr. Kenan Mahmutović.

Ponosan sam na Univerzitet u Bihaću, jer se usprkos pandemiji virusa Corona redovna nastava niti u jednom momentu nije prekidala. Potpuni prelazak na online nastavu nije predstavljao šok za nastavnike (poput osnovnih i srednjih škola) ali jeste uzrokovao šok za postojeću IT infrastrukturu.

Uz postojeću infrastrukturu Univerziteta u Bihaću (info servis, Adobe Connect platformu za video konferencije) nastavnici Univerziteta u Bihaću vrlo brzo su testirali veliki broj platformi za video konferencije i online kolaboraciju (Zoom, Skype, Google Hangout, Google Classrooms) i odabrali najoptimalnija rješenja za studente. Naša reakcija je bila toliko dobra, da su nam mnogo stariji, bogatiji i veći Univerziteti uputili čestitke na postignutom, na što sam posebno ponosan.

Dvije inicijative koje sam inicirao i na kojima sam aktivno radio ugledale su svjetlo dana:

Prva, uspostava LMS sistema uz podršku Američkog Univerziteta u BiH i BH Telecom-a koji je već u upotrebi i koji će značajno rastaretiti pritisak na postojeću aplikaciju za online nastavu. Radili smo i dan i noć da pripremimo sve za tranziciju u najkraćem mogućem roku. Isplatilo se.

Druga, ali nimalo manje značajna inicijativa je “Google Suite for Education”. Nakon duge prepiske sa kompanijom Google uspio sam ishodovati ovaj paket usluga za Univerzitet u Bihaću koji će značajno unaprijediti našu IT infrastrukturu i samim tim našu produktivnost.”

S ciljem podrške nastavnicima kreirani su i video tutorijali u kojima su pojašnjene funcionalnosti LMS sistema.

U narednom periodu Ekonomski fakultet u Bihaću kreće sa postepenim uvođenjem servisa iz paketa usluga Google Suite for Education, s ciljem poboljšanja postojeće IT infrastrukture i omogućavanja lakše kolaboracije između nastavnika i studenata i povećanja produktivnosti.